542233945-audi-ges-gece-gunduz-kv-web-news_1400x765px-1.jpg

Doğuş Otomotiv Audi’den sürdürülebilir elektromobilite adımları

Audi, sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmak için değer zincirinin her halkasını dahil ederek, özellikle yenilenebilir enerji kullanımının artışı için çalışmaya devam ediyor.

Türkiye'de satışa sunduğu elektrikli otomobillerle mobilite vizyonunu gerçeğe dönüştüren Audi Türkiye, Doğuş Otomotiv’in Güneş Enerji Sistemi (GES) Projesi kapsamında, yetkili satıcı ve servislerininde yenilenebilir enerjiye dönüşüm için çalışıyor.

Doğuş Otomotiv‘in çevresel sürdürülebilirlik politikası ve imzacısı olduğu BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında yer alan Güneş Enerji Sistemi (GES) Projesi‘nde Audi Türkiye de yer aldı.

Elektrikli araçların kullanım sırasında karbon salımı yapmıyor olmalarına karşın, elektrik üretiminin kendisinin karbon emisyonu üretmesinden dolayı, elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak, yeşil enerji kullanımını yaygınlaştırmayı hedefleyen Doğuş Otomotiv Audi‘nin, Türkiye genelinde faaliyet gösteren sekiz yetkili satıcı ve servisinde GES Sistemine geçiş yapılmaya başlandı.

GES projelerinin hayata geçirildiği yetkili satıcı ve servislerin günlük elektrik ihtiyacı ve şarj istasyonlarının elektriği tamamen güneş enerjisiyle sağlanıyor. Toplam 62.819 metrekare üzerinde, 16.501 adet güneş panelini içeren yatırım sonucunda, 8 yetkili satıcı ve serviste kurulu sistem sayesinde 2.955.710 MWh’lik bir enerji üretiliyor.

Kerem Güven: “Amaç, yenilenebilir enerjiyi en verimli kullanmak.“

Hayata geçirilen projeye sadece karbon emisyonlarının azaltılması olarak bakmadıklarını ifade eden Audi Türkiye Genel Müdürü Kerem Güven, “Aynı zamanda doğal kaynakların korunması ve yenilenebilir enerjinin ekonomik ve verimli kullanımı olarak bakıyoruz. Amacımız, yollardaki elektrikli araç payındaki artışla birlikte, yetkili satıcılarımız ve servislerimizle birlikte yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrik payını artırmak. Ortağımız Audi, üretim sürecinden itibaren kaynakları sürdürülebilir bir şekilde kullanmak konusundaki kararlığını "Mission: Zero" çevre programıyla net şekilde ortaya koyuyor. 2025 yılına kadar tüm tesislerde üretimi karbon nötr hale gelmesi planlanıyor. Elektrikli otomobiller için, onları müşterilerle buluşturan showroomların, satış sonrası hizmet sunan servislerin ve bu araçları şarj eden istasyonların kullandıkları elektrik de önemli bir faktördür“ dedi.

2025’e kadar şarj istasyonlarının tamamı güneş enerjisini kullanacak

Gerçekleştirilen proje kapsamında sekiz yetkili satıcı ve serviste GES kullanımına geçen Doğuş Otomotiv Audi Türkiye, henüz yenilenebilir enerji kaynağı kullanmayan ve şarj süreçlerini yenilebilir enerji ile karşılamayan yetkili satıcılarının tamamını 2025 yılına kadar projeye dahil etmeyi hedefliyor.

Doğuş Otomotiv’in enerjisi yeşil

Bilindiği üzere daha önce Şekerpınar’da bulunan Lojistik Merkezinin çatısına 2.4 milyon dolarlık yatırımla güneş enerjisi sistemi kuran Doğuş Otomotiv, kullandığı elektriğin % 62’sini yenilenebilir enerji kaynağından sağlıyor. Bunu 2025’e kadar yüzde 90’a ulaştırmayı hedefliyor.