1300x551_audi_gece_gorus_asistani.jpg

Audi gece görüş asistanı

Sisteminin kalbi, aracın önünde yer alan 24 derecelik görme açısı olan termal kameradır.

Kameranın koruyucu kapağı ayrı bir temizleme parçasıyla temizlenir ve soğuk havalarda özel bir ısıtıcı ile ısıtılır. Uzak kızılötesi sistemi (FIR) sayesinde kamera, kaydedilen sahnelerdeki cisimlerden yayılan ısıyı algılar. Bir bilgisayar sayesinde elde edilen bu görüntüler işlenir ve siyah beyaz görüntü olarak gösterge panelinin ortasındaki ekrana yansıtılır. İnsanlar ve hayvanlar ısı yaydıklarından, çevrelerine göre daha açık renkte görülür, böylelikle sürücü tarafından kolayca tanınabilirler. Termal görüntüdeki yayalar, bir yazılım sayesinde 100 metre önceden algılanır ve ekrandaki görüntüde farklı bir renkle işaretlenir.

Uzak kızılötesi teknolojisinin, başta rakip sistemlere göre önemli güçlü yönleri vardır. Uzun farların menzilinin çok ötesine, 300 metreye kadar ileriyi görür. Farlar ve benzeri ışık kaynakları kararmasına yol açmaz. En önemlisi ise sistem insanlara yoğunlaşır. İnsan gözü tarafından ister parlak ister karanlık algılansalar dahi, verdikleri ısı nedeniyle görüntüde bariz şekilde parlakken, daha düşük sıcaklıktaki çevre koyu görünür.

Görüntü işleyen yazılım, insanları yaklaşık 100 metre mesafeden tespit edebilir. Verileri analiz ederken özellikle insan hatları, parlak ve yuvarlak nesneleri (başka deyişle başlarını) arar. Tespit edilen insanlar ekranda sarı işaretlerle vurgulanır. Kontrol ünitesi, örneğin otomobile yakın yürüyen bir kişi saptadığında tehlike öngörürse, o kişi kırmızı ile işaretler ve uyarı olarak bir gong sesi verilir. Bir ikaz da opsiyonel alınabilen head up display'de belirir.

İşaretleme, sesli uyarı ve görüntü kontrastı MMI üzerinden yapılandırılabilir. Her destek sistemi gibi gece görüş asistanı da belirli sistem sınırlamaları dâhilinde çalışır. Saptanan yayaların vurgulanması özelliği, yaklaşık 28 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda kapatılır.