Zamanın ruhu matrikste oluşan bir çatlaktı | Audi Türkiye
Audi Türkiye Lifestyle
"Zamanın ruhu matrikste oluşan bir çatlaktır"

"Zamanın ruhu matrikste oluşan bir çatlaktır"

Zaman ruhu araştırmacısı Kirstine Fratz , Münih’teki Bits & Pretzels konferansında konuşuyor. Kendisi, bu röportajda, zamanın ruhunun nasıl ortak özlemleri tetiklediğini ve bunun mobilitenin dönüşümü için ne anlama geldiğini gözler önüne seriyor.

Metin: Nadia Riaz-Ahmed - Fotoğraf: privat, Zveistudios, Unsplash Okuma süresi: 4 min.

Kirstine Fratz is on stage in a red dress.

Bayan Fratz, gerçekte zamanın ruhunun anlamı nedir?

Araştırmam sırasında şu tanımı geliştirdim: Zamanın ruhu başarılı bir hayat için geçici bir vaattir. İnsanlara, yani bizlere tekrar tekrar şunu fısıldamaktadır: “Bundan daha fazlası var, bu farklı yapılabilir”. Zamanın ruhu, bize, yaşamlarımızın gerçekte neye benzeyebileceğini ve toplumumuzu yeni yönlere doğru yönlendirebileceğini göstermektedir. Bunlar planlanmamış ve önceden hayal dahi edilememiş yönlerdir. Zamanın ruhu olmadan, örneğin çok belirli bir kültürel biçime bağlı kaldıysak, yeni perspektifler edinemeyiz.

 

Birkaç yıl öncesine kadar, bu terim çok tanıdık değildi. Bu yeni bir olgu mu, hatta herkesin diline dolanmış yeni bir kelime mi?

Zamanın ruhu, son yıllarda yaşanan birçok büyük ve küçük çapta kriz nedeniyle yeni bir ilgi ve yankı yarattı. Giderek daha fazla insan sosyal değişimimizin arkasındaki büyük prensibin ne olduğunu ve kültürel gelişimi gerçekte neyin yönlendirdiğini düşünmektedir. Gerçekte trend araştırması alanından geliyorum ve o zamanlarda dahi, sadece trendlerin peşinde koşmamızın, bir gün, kesinlikle yeterli olmayacağını sezdim.

 

Trend ve zamanın ruhu arasındaki fark nedir?

Trendler zamanın ruhunun çocuklarıdır. Zamanın ruhu ideal yaşamın yeni bir versiyonunu sunuyor ve onu, bazen yüksek bir sesle, bazen sessizce bize aktarıyor. Ardından bu mesajlar toplumda kök salıyor ve ister beslenme, yaşam tarzı, iş yaşamı, ister sağlık alanında olsunlar, yaşamın çeşitli yönleri ile ilgili birçok küçük trend şeklinde ortaya çıkıyorlar. Bu, örneğin, yeni bir çikolata lezzeti ve hatta adını “Küçük Afacanlar” yerine, “Akademi” olarak değiştiren bir anaokulu bile olabilir. Trendlerin aksine, zamanın ruhu kültürel bilinçaltına ulaşmamızı sağlar ve kültürel gelişim için temel oluşturur.


Zamanın ruhu, daima, aşina olduğumuz sosyal fikirler işe yaramayı bıraktığında görünürlük kazanır.

Kirstine Fratz

Sürekli sosyal değişimin peşinde olmayı nasıl başarıyorsunuz?
Zamanın ruhu araştırmasının günümüzdeki algıyla çok ilgisi var. Zamanın ruhu, daima, aşina olduğumuz sosyal fikirler işe yaramayı bıraktığında görünürlük kazanır. Bunu matriksteki çatlak olarak adlandırıyorum. Bu bir kişinin şunu fark ettiği andır: “İşte karşınızda yeni bir yaşam kavramı.” Diğer bir deyişle, giderek daha fazla insanın bir kültürel uyanış hissettiği andır. Daima bu çatlakları gözlüyorum. Ardından, buradan ne tür bir dönüşümün doğduğunu görmeyi umuyorum.
Bir örnek verebilir misiniz?
Şu anda, şirketlerde, doğrusal kâr düşüncesinin yerini, insan odaklı yaklaşımın aldığını giderek daha fazla fark ediyorum. Şirketler insanları değerlendirmelerinin merkezine koymuyorsa, insanlar artık kendilerinin gelecek için uyumlu olduğunu düşünmüyor. Bu muazzam bir değişim. Doğrusal kâr düşüncesinden “İnsanları ve çevreyi giderek daha fazla ekonomik faaliyetlerin merkezine koyuyoruz” düşüncesine geçişte, birçok zamanın ruhu çalışması var. Her şeyin zaten güzel bir şekilde işlediğini söylemiyorum, ancak bunu yapmaya yönelik düşünce, beklenti ve baskı burada ve bu zamanın ruhu iş başında demek. 


Portrait-picture of Kirstine Fratz.

Kirstine Fratz, tanınmış markalara ve şirketlere danışmanlık yapıyor, üniversitelerde ders veriyor ve kendisi "Das Buch vom Zeitgeist: Und wie er uns vorantrieben" (Zamanın ruhunu ve bizi nasıl ileriye taşıdığını anlatan kitap) kitabının yazarıdır.

 

Audi x Bits & Pretzels Festivali

Audi, bir kez daha, Münih’teki bu yıl gerçekleşecek Bits & Pretzels festivalinin aktif bir parçası. Audi, 25 ile 27 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek üç günlük konferansta, uluslararası uzmanlarla ve kurucularla diyalog içerisinde olacak. Diğer konuşmacıların yanı sıra, Audi AG Marka Başkanı Henrik Wenders, zaman ruhu araştırmacısı Kirstine Fratz ile geleceğin progresif, yüksek kaliteli mobilitesini tartışacak.

 

Peki, bir şirket zamanın ruhu potansiyeline nasıl erişebilir? 
Şirketler için, bu daima zorlu bir iştir. Çünkü işleyen bir yapı zaten mevcut ve yeni kişileri buna katılmaya davet etmek, hem potansiyel hem de elbette risk içeriyor. Bu hususta yardımcı olabilenler anlam yaratıcısı olarak adlandırılır. Onlar her şirkette mevcutturlar. Bunlar, matriksteki çatlakları fark eden ve bunları şirkette nasıl uygulayacakları hakkında heyecan verici fikirlere sahip, özel bir düşünce yapısına sahip kişilerdir. Şirketlerin bu çalışanlarla daha güçlü bir diyalog kurmaları ve gerçekten kültürel gelişimi teşvik etmeleri gerekir. Bu çok daha sürdürülebilir bir durumdur ve anlam ve mutluluk için sadece trendlere uyum sağlamaktan daha fazla ümit vadeder.

 

Progresif düşünme biçimi açısından zamanın ruhu ne anlama geliyor?
Her şey. Zamanın ruhu progresif düşünme biçimine ilham veriyor. Zamanın ruhu progresif hisleri şekillendirmek için bir perspektif yaratıyor. Zamanın ruhu, ayrıca, progresif düşünme biçiminin amacına ulaşması için bir itici güç sağlıyor. 

 

Zamanın ruhu mobilitenin dönüşümünü ne ölçüde etkiliyor?
İnsanların arzularına göre. Gelecekte, mobilite seçeneklerinin kapsamı kayda değer bir şekilde daha fazla farklılaşmış olacak. Bence, elektromobilite yenilikçi bir deney ancak kesinlikle son hedef değil. Bunu devam ettirmek ve bu yaklaşım hakkında düşünmeyi sürdürmek önemli. Toplumumuzun mobilite konusunda çok fazla yardım talep etmesi beni fazlasıyla etkiliyor. Ve mobilite, şimdiden, bizimle, onunla ilgilendiğimizden daha fazla ilgileniyor ve bu başlamamız gereken nokta. Yapay zekâ ve dijital ağ oluşturma gibi faktörler giderek daha önemli hale gelmeye başladı. Belki de mobilite, insanların satın aldığı bir üründen ziyade, bir hizmet haline gelecek. Bence, mobilite alanında insanlara ve çevreye gösterilen bu hizmet yaklaşımı, yine de, müthiş inovasyonlar üretecek.


Kültürel gelişimi teşvik etmek, yalnızca trendlere uyum sağlamaktan çok daha sürdürülebilir bir eylem.

Kirstine Fratz

View of the stage from the audience, where Kirstine Fratz is giving a presentation.
A person dressed as a ghost walks on the street.
 
The Audi Sphere concepts at a glance

Vizyon: Gelecek

Tamamı elektrikli sphere conceptlerde, Audi, içten dışa tüm tasarımı düşünüyor ve insan odaklı yaklaşımı benimsiyor. Bu bireysel deneyimler için mobil dinlenme yerleri yaratıyor.